Des de l’any 2009 els alumnes de 4t de l’ESO duen a terme cada curs escolar, un projecte anomenat “Siguem Solidaris” que consisteix, bàsicament, a promoure i adoptar una sèrie de valors: el respecte, la tolerància, la solidaritat, la justícia, l’esforç, el civisme, l’esperit crític, la responsabilitat. En ser els alumnes més grans de l’ESO tenen l’encàrrec de ser el motor de múltiples accions solidàries entre els alumnes de tota l’escola: recollida d’aliments, joguines, ulleres…, participació en esdeveniments solidaris o venda de marxandatge d’alguna de les associacions, fundacions o ONG amb qui col·laborem.
Tot això es promou des de l’assignatura de Cultura i Valors on els alumnes de 4t d’ESO treballen en equip per assolir aquests objectius i realitzen tot tipus de tasques que estan pautades a través d’una webquest, on es detallen els diferents moments del projecte.
Al llarg del curs el projecte passa per tres etapes. Durant el primer trimestre, els alumnes coneixen i col·laboren amb una entitat sense ànim de lucre de la seva ciutat, Gavà, o rodalies, Viladecans, Begues, Castelldefels… Un cop han fet el treball de camp i coneixen de primera mà l’associació a fons (filosofia, projectes, activitats, objectius, organització, finançament, difusió…) comparteixen amb el seu grup-classe la investigació feta. Paral·lelament col·laboren amb l’entitat fent-hi el Servei Comunitari. Aquesta activitat de voluntariat ha de conjugar els interessos i capacitats dels alumnes i els requeriments de l’associació. També s’aprofitarà aquest contacte directe amb el teixit associatiu per fer difusió i promoure la col·laboració de tota la comunitat educativa en els esdeveniments i campanyes que les entitats portin a terme, sempre és clar, a demanda de llurs representants.
Durant el segon i tercer trimestre, els alumnes exploren quines reivindicacions o necessitats del seu entorn podrien ajudar a satisfer o solucionar. Pensant en aquesta acció solidària hauran de crear la seva pròpia entitat. És per aquest motiu que han de ser responsables personals de la parcel·la de feina que se’ls hagi encomanat (programa, màrqueting o tresoreria). Entre tot l’equip han de decidir la filosofia, objectius i activitats, dissenyar la imatge corporativa, planificar la difusió (logotip, promoció i marxandatge) i han d’indagar fonts de finançament per tal de fer viable llur projecte.
Cap a l’últim tram del projecte, més concretament l’últim dissabte del mes de maig, se celebra el Dia Solidari. La seva programació i realització és un dels moments en què els alumnes gaudeixen més, perquè les seves accions tenen un abast més públic i lúdic. El Dia Solidari consisteix en una jornada festiva on tindran lloc la realització de diferents tallers i activitats de sensibilització, esportives i lúdiques adreçades a l’alumnat, professorat, pares i mares del Col·legi Santo Angel i ciutadans en general. Tot i que les activitats programades estan pensades per recaptar recursos per a dues entitats concretes que en seran les beneficiàries, igualment estan convidades a participar les associacions amb les quals hem col·laborat i tots aquells agents socials de la ciutat que hi vulguin cooperar.
El projecte culmina amb la Nit Solidària dins l’acte de Graduació de 4t d’ESO. En aquesta nit tan especial els alumnes exposen els tres millors projectes al davant de tot l’auditori de famílies, companys i professors. És també dins d’aquest acte que es fa la donació dels diners recaptats al Dia Solidari lliurant el xec solidari als representants de les dues associacions beneficiàries.